Veganer på Budget – Sparetips

TUSIND tak Simone!! Simone er bloggeren bag veganer på budget og hun deler her ud af sine sparetips <3

Budget på 3000kr

I min husholdning er vi 2 voksne, 1 kat og 1 kanin, og vores appetit er der rigeligt af! Alligevel holder vi vores husholdningsbudget til 3000 kr om måneden. Mad, rengøring, toiletpapir mm, kommer ind under den kategori, så mange bliver meget overrasket over det beløb. Det skal også siges, at kun jeg lever vegansk, imens min kæreste ikke lever vegansk.

Selvom 3000 kr for 2 voksne, kan lyde meget lavt, så føles det faktisk ikke sådan. Vi vender ikke hver krone og køber faktisk det, som vi har lyst til. Da jeg boede alene, levede jeg i en periode for 1000 kr om måneden.

Hemmeligheden

Så hvad er min hemmelighed? Hvordan får vi det dog til, at hænge sammen hjemme hos os? Her vil jeg give mine bedste tips, til at spare lidt penge i supermarkedet, men ikke mangle noget.

Først bør i dog vide, hvilke ting vi som oftest køber og spiser.

Morgenmad

Til morgenmad spiser vi næsten altid havregrød, det er en god start for os. Det er dog ikke den havregrød, som man får klasket på tallerkenen, da man var barn! Nej her bruger vi usødet kakaopulver/bage kakao, kanel og evt kardemomme, som smagsgivere; Stevia, hvis det skal være ekstra fint. Jeg kommer også altid chiafrø i grøden, for ekstra protein, gode fedtsyrer, calcium og andre mineraler.
Det er dog ikke det hele, der skal også noget på toppen. Personligt kommer jeg altid peanut butter på toppen og en smule sirup for sødme. Hvis jeg er i humøret til det, kommer jeg også frosne blåbær, bananer i skiver eller hakkede nødder på. Min kæreste er lidt mere simpel; han får sirup og et stykke mørk chokolade.

Frokost

Frokost er meget forskelligt for mig. Min kæreste spiser altid masse rugbrød med avokado, vegansk smør og andet pålæg, som ikke altid er vegansk. Sammen med det, spiser han også 2-3 stykker frugt.
Selv er jeg mere besværlig, jeg har aldrig brudt mig om rugbrød. I stedet spiser jeg en hjemmebagt grovbolle, rester fra aftensmaden, nudler med grøntsager eller hvad jeg nu lige, har lyst til. Jeg spiser gerne en masse grøntsager til frokost, for at holde mig godt mæt.

Aftensmad

Selvfølgelig er aftensmaden altid forskellig, og det er nok her, hvor mine tips og tricks vil hjælpe mest. Fælles er dog, at vi næsten altid laver maden selv. Vi spiser ude 1-2 gange om måneden og derudover, bestiller vi aldrig mad hjem. Hvis vi vil have pizza, så laver vi det selv (og det tager faktisk ikke længere tid, end hvis man skulle bestille take away).

De gode råd

Madplan:

Hver uge sætter vi os ned og laver en madplan, til den næste uge. Her tager vi gerne højde for, hvilke madvarer vi har tilbage i skabene og hvad vi ikke har. På den måde, kan vi præcis finde ud af, hvad vi skal have købt og hvad vi har stående herhjemme. Det mindsker madspild og vi får altid spist, al vores mad.

Indkøbsliste:

Efter vi har lavet en madplan, så laver vi en indkøbsliste. Her skriver vi ned, alle de ting vi skal købe ind, til den næste uge. På den måde, ved vi præcis hvad vi skal købe, som mindsker trængen til impulskøb, mindsker madspild og så skal vi kun købe ind 1 gang om ugen. Måske 2 gange, hvis vi mangler noget akut.

Special varer:

Selvom vi har et lavt budget, så køber vi ofte tofu, seitan, soyamælk og vegansk ost. Dog holder vi øje med priserne og køber det efter vores madplan. Hvis vi ved, at vi skal lave risotto en aften, så køber vi gerne Violife parmesan ost, som hos os holder til 2 aftner med risotto. Laver vi pizza, så køber vi gerne vegansk ost, til dette formål. Find ud af, om du kan købe tingene billigt i dit område. Hos mig har jeg Naturkost Odense, som har lækker revet ”ost”, som faktisk ikke koster specielt meget.
Køb specialvarer efter behov. Køb plantemælk når det er på tilbud, det bliver sjældent for gammelt!

Slik og sodavand:

Man skal jo have lov til, at synde en smule! Der kan være stor forskel på, hvor meget slik og sodavand man bruger i en familie. Selv køber vi det faktisk ikke så meget, men det kommer da med. Dog kan slik og sodavand være noget af det, som man virkelig kan spare på. Her hjælper en indkøbsliste virkelig! Hvis det ikke står på listen, så kommer det ikke i vognen!

Økologi?:

I vores budget, er der ikke råd til at det hele kan være øko. Hvis dit budget er højere end vores, kan der sikkert være råd til mere øko. Selv er vi glade for, at købe øko i Netto og Rema 1000, da økologiske grøntsager her er langt billigere, end hvad vi oplever andre steder.

Udenlandske grønthandlere:

Måske du bor ved en bazar eller en udenlands grønthandler, men har du nogensinde været derinde? Herinde kan du ofte, finde meget billige varer. Linser, bønner og ris kan købes i poser på 2-5 kg for billige penge. I asiatiske butikker kan du ofte finde billig tofu og andre veganske og vegetariske produkter (specielt i de større byer).
Ellers er vores erfaring igen, at Rema 1000 og Netto forhandler billige linser, ris og bønner.

Frosne grøntsager:

Frosne grøntsager, frugter og bær er som oftest billigere end de friske varer. Specielt bær, spinat og grønkål, kan man virkelig spare penge på her!

Lav mad til flere dage:

Da jeg levede for 1000 kr om måneden, spiste jeg mange gryderetter der bestod af linser og bønner i forskellige sovse, at enten tomat eller kokos. Så stod jeg hver søndag, og lavede en stor gryderet, som jeg bare kunne tage frem, til aftensmaden og frokosten. Det er også en god måde, at spare tid på, hvis du ikke har tid til, at stå foran gryderne hver dag!

Brug krydderier!:

Krydderier er det vigtigste i et køkken! Det giver så meget variation i retterne og smag, naturligvis. Da jeg levede for 1000 kr om måneden, kunne jeg gøre det sådan, fordi jeg brugte forskellige krydderier i gryderetterne, fra uge til uge. Så selvom basen måske bare var det samme, med linser og tomater, så var smagene forskellige, så jeg ikke blev træt af det.
Selv køber vi langt de fleste krydderier i Tiger. De har fin smag og kvalitet.

Bag selv derhjemme:

Kom i køkkenet og lav noget hjemmebag. Gær, mel og vand er billigt og du kan virkelig lave nogle lækre og sunde brød derhjemme. Skal du lave supper til aftensmad, så lav et lækkert foccaciabrød til suppen, og kom nogle lækre krydderier på toppen. Selv er jeg fan af groft salt og tørret rosmarin. Eller lav grove solsikkeboller, du kan komme i fryseren, så er der altid til en hurtig frokost.
Vil du have pizza, så lav selv en pizzadej! Selv kan vi anbefale opskriften på pizzadej fra Brødrene price, den er fremragende!

Sæt igang

Her er vores bedste spare tips og tricks. Det kan måske være lidt svært, at komme ind i I starten, men når du har rutinen, så er det slet ikke så svært!

Mvh Simone – Veganer på budget

Følg mig på facebook HER eller på Insta #veganerpaabudget