Veganske comebacks

Hvor får du calcium/kalk fra?

Calcium er nemt at få nok af i sin daglige kost. bl.a er havregryn, grønkål, broccoli, soyabønner, mandler og figner rige på calcium.

Voksne over 18 år skal have 800 mg calcium om dagen og unge under 18år skal have 900 mg. Klik her hvis du vil se en video om kilder til calcium. Herunder har jeg lavet en lille hurtig oversigt over hvad man kunne spise på en dag.

Morgen mad

  • 100g havregryn —- 180mg
  • 100 g soya mælk— 120mg
  • 100 g tørret dadler – 50mg

Frokost

  • 50 g mandler ——- 128mg
  • 100g rugbrød ——-28mg
  • 50g humus ———-75mg
  • 15 g tahin ————143mg

Aftensmad

  • 100 g bønner ——-163mg
  • 100 g grønkål ——-219mg
  • 100 g broccoli —— 44mg

Totalt lander vi på 1150 mg calcium- altså langt over det vi behøver for en dag. Og så er der en masse vi ikke har tastet ind endnu, som frugt og andet vi måtte spise sammen med det overstående.

Det er unaturligt at tage B12 tilskud.

Som veganer er det bedst at tage et tilskud af B12 – det kan man gøre i form af en pille, mundspray eller injektion.

B12 er en bakterie som findes i jorden. Før i tiden fik vi B12 fra vandløb og grønsager med jord, men nu er vi blevet så gode til at rense vand og grønsager så vi ikke længere kan få B12 naturligt. Selv dyrerne i landbruget får tilsat B12 til deres foder. Det anbefales at man tager mellem 5-9µg B12 om dagen.

Planter har også følelser

Planter har IKKE følelser, stop jer selv!

  • For at kunne føle skal man have et nervesystem som er forbundet med en hjerne. Klik her for at få det uddybet.
  • Mennesket skal leve men bør gøre mindst mulig skade
  • Hvis man spiser kød, bruges der meget plante mad + vand til produktion

Klik her for at se en sjov video om slagtning af planter.

Vi er født til at spise kød

Mennesker kan spise kød, men vi kan vælge at lade være, og sidst nævnte er klart det mest hensynsfulde i forhold til vores sundhed, miljø og dyrene.

  • Mennesket opfører sig som om de er omnivorer (alt-ædende)
  • Menneskes anatomi og fysiologi minder mere om herbivores fx.
    • Langt tarm system
    • Fladetænder
    • Kæber der kan tygge fra side til side
    • En lille mund
    • Enzymer i munden til at starte fordøjelsen med
    • Mindre syre i mave sækken
    • Klik her for at høre mere om forskellen
  • Vi kan spise kød, men burde kun gøre det i nødstilfælde

Der er da ikke noget i vejen for at spise æg?

Æg er hønens MENSTRUATION! En normal høne ligger 12-13 æg om året. Hvorimod en produktionshøne er fremavlet til at lægge 200-250 æg om året. 

Fakta om hønen

  • Hønen kan blive mellem 10-20 år gammel
  • Det tager 26 timer for en høne at lave et æg
  • Den bruger 10% af kalken fra dens egne knogler
  • Urin, ekskrementer og æg kommer ud samme sted.
  • Den kan sige 25 forskellige lyde
  • Hønen kan genkende ansigter
  • Den kan blive venner med andre arter
  • Den har intelligens som en mellem stor baby (toddler)
  • Den kan føle smerte, glæde og tab

Fakta om æggeproduktion

  • Hønen lever max 1½ år
  • Alle hanekyllinger bliver most i en blender, eller kvalt så snart de er ude af ægget.
  • Hønerne får klippet deres næb, så de ikke kan gøre skade på sig selv og andre høns.
  • Hønerne har mange følgesygdomme af det pres de er underlagt.

Klik her for at se en uddybbene video om æggeindustrien – Erin Janus

Klik her for at se endnu en god video om æggeindustrien – Bite size vegan

Æg er ikke sundt

  • Et helt hårdkogt æg har 155 kalorier, ingen fibre og 10,6 gram fedt.
  • Det øger chancerne for at få plak i årene som er med til at give blodpropper
  • Øger risikoen for diabetes 2.
  • Det skader din lever
  • Der en risiko for at få salmonella
  • Klik her for at læse mere uddybende om æg og sundhed

Der er da rart for koen og blive malket?

Som mor er jeg indrettet sådan, at jo mere mælk min søn drikker hos mig, des mere mælk producere jeg. Hvilket også gælder for koen.

Koens mælke produktion

  1. Koen kan først give mælk når den har født en kalv.
  2. Kalven fjernes inden for 24 timer, så mennesket kan få kalvens mad.
  3. Mælke produktionen sættes op hos koen, jo mere mælk maskinen suger ud.
  4. Mennesket udnytter pkt. 3 mekanismen for at få mest muligt mælk ud af koen.
  5. Så mennesket afhjælper ikke koen, de er skyld i koen har overfyldt bryst.
  6. Samtidig kan det føre til brystbetændelse – nogle gange så slemt at det bløder.
  7. Det er hårdt for køen at producere mælk hver dag i så store mængder.
  8. Mælken indeholder alt det en kalv har brug for, og hvis ikke koen får nok vitaminer osv gennem kosten, så tager kroppen det den skal brug fra koen. og dermed gør den svager fx. calcium fra knoglerne.

Klik her for læse mere om mælke produktionen.

Klik her for at se en rørende video om ligheden til mennesker

Køer laver mælk til mennesker.

“Det ville ikke være så godt hvis kalven blev hos sin mor og fik mælk, så ville der ikke være noget til os mennesker.” (tyk sarkasme)

Fakta om mælke -og kødproduktionen

  • Køer kan først producere mælk når de har fået en baby lige som kvinder.
  • Kalven bliver taget fra moderen inden for de første 24 timer.
  • Hvis det er en tyrekalv, bliver den slagtet og solgt som kalvekød.
  • Hvis det er en hun kalv, bliver den opfostret til at gå i sin mors fodspor.
  • Fra de er 12 uger insimineres koen om og om igen, imens den får en arm op i anus.
  • Så længe den bliver ved med at føde kavle kan den nemlig producere mælk.
  • Yveret er tit inficeret så der kommer blodlegemer i mælken,
  • I europa må der være 40.000 kropceller i mælken pr. ml.
  • Kropceller er hvide blodlæmer og er det samme som det snask der er i en bums.
  • Flere køer kollapser af udmattelse efter 4-5 år og bliver så slagtet.
  • Generalt falder mælkeproduktionen efter 4-5 år også bliver de slagtet.

Klik her for at se en video om mælke industrien – Erin Janus

Klik her for at læse mere om koen i Danmark – Landbrug og fødevare

Klik her for at se en børnevenlig video om mælke industrien – Bite size vegan

Koen har et stærkt bånd med sin kalv og nogen gange græder hun i flere dage efter at kalven er blevet fjernet

Mælk er jo så sund.

Det er altid svært at diskutere hvad der er sundt. Får du for meget vand er det også galt.

Min logik om ko mælk

  1. Ko modermælk hjælper koen til at vokse til 3-400 kg på et år – det skal vi mennesker ikke
  2. Over halvdelen af verdens befolkning er laktose intolerante.
  3. Babyer må ikke få ko modermælk før de er et år nu….. det rykker sig hele tiden.
  4. Det findes et hav af andre gode kilder til calcium. Klik her for at læse mere
  5. Via andre calcium kilder, får man fx jern og andet godt, som man ikke kan få via mælk
  6. Hvorfor udnytte dyr, når det er unødvendigt. Klik her og læse mere om mælkeproduktionen

Klik her for at se en debat om mælk fra godmorgen Danmark

Klik her for at læse mere om mælk og de problemer der er – Dr. Neal Bernard

Der er da ikke noget i vejen for at spise honning?

Honning er OPKAST, nektar som bien sluger og spytter ud 50 gange. Det er biernes mad, til dem og deres babier.

Fakta om bier

  • Bier er intelligente, de kan via dans vise de andre bier, hvor der er blomster
  • De kan føle smerte
  • En dronning kan leve op til 5 år!!
  • For at lave et kilo honning har bierne brugt 8 kilo som flyvebrændstof. Klik her for at læse mere om bierne

Fakta om biavl

  • Dronning købes og transporteres i en lille kasse til bistade – ikke alle klare transporten.
  • Dronningen får klippet sine vinger
  • Hanbier bliver kvast og deres sæd bliver så tvangsinsemineret ind i dronningen.
  • Alt honning bliver taget fra dem. og de får sukker vand istedet
  • Hvert efterår bliver nogle bistade slået ihjel, da det er for dyrt, at passe dem vinteren over.

Klik her for at se en uddybende video – Bite size vegan

Klik her for en børnevenlig version -Bite size vegan

Klik her for at læse mere om bier og biavl på DANSK – Veganer.nu

På Netflix er der  to gode dokumentar om bier, “More than honey” og “The vanishing of bees”

Jeg tænker på dyrenes velfærd så jeg køber økologisk.

Øko mærket er et godt gemmested for dem der ved der er noget galt med produktionen, men ikke rigtig er klar til at se hele sandheden i øjnen.

Fakta om økologi og dyrevelfærd

Økologi og dyrevelfærd for kyllinger – Klik her for at læse mere.

  • 3,2 milioner Øko hane kyllinger bliver gasset hvert år.
  • Høns i grupper af mere end 50 er unaturligt. Her er de i gruppe op til 4000.
  • Hønerne hakker hinanden til blods pga. stress og nogen dør af betændelsen.
  • Der går 15 høner pr. m2, indtil de kan lægge æg, så får de mere plads, 6 høner pr. m2.
  • Hønerne bliver kun 1½ år, hvor de kunne være blevet 10-20 år.

Økologi og dyrevelfærd for grise – Klik her og læs mere

  • Smitte med MRSA også fra øko grise. Klik her for at læse mere.
  • De får klippet hale, trods det er ulovligt.
  • Der er stadig en del smågrise der ikke overlever.
  • De bliver taget fra deres mor når de er mellem 5-7 uger.
  • Fra de er syv uger kommer de i stald, hvor en gris på 100 kg. har 2,3 m2 plads.

Økologi og dyrevelfærd for køer – Klik her for at læse mere

  • De bliver tvangs insimineret og får en hel arm op i endetarmen når det sker.
  • De er konstant gravide i 4-6 år hvorefter kroppen giver op og de slagtes.
  • De kunne have levet 25 år.
  • Kalven bliver taget fra sin mor efter 24 timer. Klik her for at se en video.
  • Han kalven bliver slået ihjel lige efter fødslen eller solgt til opdrat til kalvekød.
  • Koen bliver stadig udnyttet til at levere mælk, og får bryst betændelse osv.

Økologi og dyrevelfærd for får

  • Der findes ingen lovgivning om får andet end standard. Klik her for at læse mere.

Fælles for dem alle, er at bliver de slagtet længe før deres tid.

Bonus info Klik her for at se en video fra USA og organic og freeranche animals – bite size vegan

Silken skal laven jo ikke bruge mere, så det gør jo ikke noget.

Så snart mennesket behandler dyret som en ting, er det ikke længere vegansk.

Silke larven og dens cyklus

  • Bombyx mori er det insekt der laver det meste af den silke der bliver solgt.
  • Den lægger æg som klækker indenfor 10-14 dage.
  • Ægene fryses gerne i flere måneder og op til et år, indtil farmeren skal bruge dem.
  • Laven smider sit skind 5 gange over 35 dage og vokser sig 10.000 gange tungere.
  • Til sidst laver de en puppe af spyt også kaldet silke.
  • Når de er forvandlet til et møl, så tygger sig ud af puppen.
  • Hvilket gør at silken ikke er intakt og der går noget til spilde.
  • Dette afhjælpes ved at dræbe dem inden de kommer ud. (koge, fryse, pierce eller bage)
  • 730 miliader til 2 billioner blev slået ihjel i 2013

Uld skader da ikke fåret?

Det rigtige spørgsmål er, hvorfor skal vi udnytte andre væseners kroppe, hvis det ikke er nødvendigt?

Fakta om uld og lamme produktionen

  • Hanner bliver kastereret mellem 2 og 8 ugers alderen.
  • Kasterationen foregår bl.a ved en elastik om testiklerne til de falder af.
  • Lammene lever kun 5 måneder eller til de vejer mellem 40-60 kilo så bliver de slagtet
  • Fårene får fjernet halen, med en kniv uden bedøvelse.
  • Fårene er fremavlet til at have overflod af skin, plus ulden ikke falder af.
  • Pga. den ekstra hud er de nød til at skærer noget af fårets numse af, det kaldes – Mulsing.
  • Arbejderne er professions lønnet og arbejder derfor meget hurtigt.
  • Fårene får rifter og sår, gundet travlhed ryger der også et øre eller køns dele i nu og næ.
  • Kommer fåret til skade, bliver de syet på stedet med nål og tråd uden bedøvelse.
  • De bliver sparket, slået, trampet på og kastet med under klipningen.
  • Nogen steder går de flere 1000 sammen.
  • Ældre får, som ikke levere så meget uld bliver slagtet.
  • Ved slagtning bedøves de med bolt pistol og herefter aflivet ved afblødning

Klik her for at se en video om uld industrien – Erin Janus

Klik her for at se en kort video om uld industrien – Bite size vegan

Danmark og fårelivet

Og skulle der nu side en derude og tænke sådan foregår det nok ikke i danmark, så kan man jo lige tænke over hvor meget af det uld man har er fra den danske industri

UNDGÅ også beklædning af angora, cashmere, mohair, shearling, shahtoosh, pashmina og wool

Aminosyre – du skal virkelig planlægge din diæt for at få det dækket.

Det er en MYTE at det er svært at få dækket sine essentielle aminosyrer, hvis man spiser plantebaseret. Tværtimod er det langt sundere.

Essentielle aminosyrer

Alle planter indeholder alle de essentielle aminosyrer, nogen planter her mere af den ene eller den anden slags, men man vil ved en helt almindelig varieret kost nemt få det, man skal bruge. Vil du vide mere om aminosyrer og deres sammensætning så klik her.

Varieret vegansk kost

Læs mere om en nem måde at få varieret kost Her Download appen “Dr. Greger’s Daily dozen”

Få alle aminosyrer i din broccoli

Selvom du så levede af broccoli, ville du få alle dine aminosyrer dækket. Klik her for at få det uddybet af Maria Felding.

Hvis alle holdt op med at spise kød ville vi drukne i avls dyr.

Det ville være fantastisk hvis ALLE blev veganere imorgen! wup wup!!

Hvad ville der ske?

  • Udbud og efterspørgsel hænger sammen, hvis ikke vi køber, så produceres der ikke
  • Alle afgrøder som før gik til dyre foder (80-90 %) kan nu gå til at brødføde mennesker
  • Penge til landbrugsstøtte, som er med til at holde landbrugets nuværende produktionsform kunstigt i live, kan nu bruges på andre ting, fx at give de overlevende dyr et godt otium
  • Vores jord kan begynde at hele efter alt den forurening
  • Landbrugsdyr bliver i dag kunstigt tvangsinseminerede. Det stopper naturligvis samtidig med at produktionen stopper, så nej, vi bliver ikke overrendt af køer og grise lige pludselig

Klik her for at høre mere om hvad der ville ske – bite size vegan

Klik her for at læse lidt om en gård på fyn der tager imod dyr

Soya er usundt og miljø belastende.

Alt er usundt i de forkerte mængder, selv for meget vand kan man dø af.

Soya er sundt og ikke miljø belastende

  • I ko mælk er det animaslske østrogen indhold det samme eller dobblet så meget som i soya mælkens plante østrogen.
  • 95% af alt soya der dyrkes bliver lavet til dyrefoder.
  • Soya indeholder alle de essentielle aminosyre, protein, calcium, iron, B1, B2, B3, B5, B6, B12, folic acid og mere
  • Der er flere studier der viser at det også kan hjælpe på flere forskellige sygdomme.
  • Køb økologisk edemamebønner eller tofu og undgå forarbejdet soya produkter. (Du bør dog altid undgå forarbejdet mad)
  • Du behøver ikke indtage soya, der er masser af andre bønner og kerner som kan erstatte.

Klik her for at læse mere.

Klik her for at se en uddybende video – Bite size vegan og Gary Yourofsky

Hvor er du sart, sur og hellig og hører på!

Som min mor altid siger, det er ikke nemt og være belastet af viden. Når man har “Made the connection”, så er det som om man har fået nye briller og ser verden helt anderledes end før.

Hvorfor er veganere sarte?

  • Æg = Hønsemenstruation og kyllinge foster.
  • Mælk = Modermælk fra et andet dyr, fx modermælk fra grise, hund eller kat.
  • Bacon = Dyre lig i strimler
  • Pølse = Dyre lig i egen tarm
  • Honning = Slim /opkast fra et insekt

Det ville svare til at du bad en person om, at skærer en rotte ud, forme det med de bare hænder og derefter steg det på panden (Det er sådan veganere har det med animalske produkter).

Klik her for at se en video om hvad veganer ser – Bite size vegan

Hvorfor er veganere sur og sensitive?

  • Det er hårdt at blive “mobbet ” for at være et kærligt menneske.
  • Det er svært at have en viden, som ingen andre vil se.
  • Det er frustrerende og se folk vælge tradition frem for logik.
  • Det er uhyggeligt at se hvordan andre spiser dyr,
  • – og total uforstående hvordan man kan dele dyr op i, spise dyr og kæle dyr.
  • Man bliver træt af at forsvare en plantebaseret kost.
  • Man bliver udkørt af at svare på jokes og hypoteser om øde øer.

Klik her for at se en video om hvorfor veganer flipper ud

Hvorfor er veganere så hellige?

Forestil dig at: Der er en alkoholiker i rummet som råber, er meget upassende, ubehagelig, og samtidig lugter fælt af sprit, sved og urin.

Veganere peger på alkoholikeren og siger at det er et problem for os alle at personen er og opfører sig sådan, det må vi gøre noget ved, så alle kan få det bedre.

Mens ikke-veganeren stikker hovedet i jorden og siger, SSSHHH, du skal ikke blande dig i andres liv, af frygt for at gøre alkoholikeren ked af det.

Kulhydrater er jo usunde

Kulhydrater er jo usunde? Kulhyrater er vigtig for at hjernen og musklerne kan fungere.

Vælg de rigtige kulhydrater

  1. Simple kulhydrater er IKKE gode : slik, kage, hvidt brød, sukker, sodavand og juice
  2. Stivelse er gode : Kartofler, ris, pasta, rugbrød og havregryn
  3. Kostfibre er gode : Frugt, nødder, kerner og grøntsager

Hvad hvis man har sine egne høns, er det så i orden at spise deres æg?

Egne hønse æg er det vegansk?

  • Hvis man køber høns støtter man også industrien
  • Er du uddannet i at passe høns?
  • Hønen spiser de æg den lægger, som ikke blive befrugtet for at få kalk og mineraler.
  • Nogen gange knækker hønen bare skallen, så den kan spise ægget senere
  • Hvis man fjerner ægget, lægger hønen et nyt.

Hvad nu hvis alt ovenstående var iorden – ville jeg så spise æg?

  • Hønen har kun en udgang til både, æg, urin og ekskrementer.
  • Æg er det samme, som det vi kvinder har i æggestokkene.
  • Hvis ikke ægget bliver befrugtet er det menstruation.
  • Er ægget befrugtet, så er det et lille foster.
  • Ergo det hvide er fostervand…… ad…

Hvorfor spiser veganere produkter der ligner/smager/ minder om kød?

Alle spiser erstatnings produkter, typisk fordi vi vil undgå noget, men er tryg ved det kendte.

Vi erstatter sukker med stevia og andre sødemidler, for at undgå kalorier, Pasta med bønnepasta, for at undgå gluten (hvorfor ikke bare spise bønner?)

Hvorfor veganere spiser erstatnings produkter

  • Lets face it… OST er død lækkert!
  • Og mine børn skal også opleve konceptet “mors frikadeller”.
  • Det er rart at lave kendte retter, som kødsovs bare med soyagranulat.
  • Der er meget at tænke på ved en livsstils ændring, og så er erstatning guld værd.
  • Hverdagen med familien skal kunne fungere uden yderligere stress.
  • Der bruges mest erstatning i starten af ens veganske liv.
  • I det hele taget fællesskabs følelsen.

Nej, vi savner ikke døde dyr og dyre-menstruation

  • Vi savner salt, umami, sukker og fedt. Klik her for at læse mere om crawings. Klik her for at læse om hvorfor veganere ikke savner æg, mælk og bacon.

Klik her for at se nem vegansk hverdagsmad og hvad man kan erstatte, mælk, æg og kød med.

Hvis du finder et dyr, der er død af naturlige årsager, vil du så spise det?

Vær mod andre, som du ønsker de skal være mod dig.

 Hvorfor veganere ikke spiser selvdøde dyr

  • Veganeren ser dyre kød på ligefod med menneske kød.
  • Kadavere/lig anser jeg ikke for at være mad.
  • Selvdød dyr udgør formentlig en sundhedsrisiko ved indtagelse.
  • Hvis dit kæledyr døde, ville du så fodre den til andre dyr eller selv spise det?

Det rigtige spørgsmål er hvorfor spise andre væsner når vi har alternativer?

Klik her for at få emnet uddybet i en lille video

Toolbar CSE Clients Maps Images IPV4 Google Add This