Veganske fødselsdagsboller

Ingredienser

1 pakke gær
2 dl / 100 g margarine
8 dl vand
1 dl sukker
1½ tsk salt
2 tsk kardemomme
1 kg hvedemel

Fremgangsmåde

  1. Smuldrer gæren i en skål.
  2. Smelt margarinen i mikrobølgeovnen/gryde
  3. Vandet hældes i margarinen og det lunes til det er lunkent.
  4. Massen hældes over gæren og røres sammen
  5. Salt, sukker og kardemomme røres til det er opløst
  6. Melen tilsættes lidt efter lidt. Jeg har en røre maskine så jeg tænder for den og hælder melen i indtil dejen slipper siderne af skålen 😊 Dejen er lidt klisteret.
  7. Dejen hæver 1 time.
  8. Tag mel på hænderne og form bollerne lad dem hæver igen i 30 min.
  9. Ovnen tændes på 200 grader på varmluft.
  10. Bollerne pensles med vand/kaffe/plantemælk
  11. Bollerne bages i ca. 10 min.

Kommentarer

Frederikke Jørgensen: Hvor mange boller bliver der ca ud af dejen?

Freja: Hej Frederikke. Jeg plejer og lande på de 20 boller, hvis du går efter den størrelse, der er på billedet. Mvh Freja

Susan: Jeg bruger kun en pakke gær og får 25-30 store boller

Freja: Hej Susan, Tak for tippet. Så retter jeg opskriften til, dejligt man kan nøjes med mindre <3

Per: Det var dog helt afskyeligt meget gær!!! Helt unødvendigt. Ødelægger dejen fuldkommen. Basalt set spiser man “gærprutter” med sådan en dej. Brug 1/2 pakke og forlæng hævetiden til 2 timer. Det vil på et biokemisk niveau også gøre bollerne mere let fordøjelige.

Freja: Du har fuldstændig ret Per, man kan sagtens bruge mindre gær også forlænge hævetiden istedet. Tusind tak for tippet <3

Mia: Kan man forkorte bagetid og fryse dem for at bage dem færdig på dagen? 🙂

Freja: Hej Mia Du må undskylde mit sene svar. Jeg har ikke forsøgt selv, men umiddelbart så ville jeg nok selv bage dem færdig eller slet ikke bage dem også fryse dem, men hvis du har forsøgt dig, så skriv endelig en opdatering. Nu er jeg blevet meget nysgerrig. Kram Freja

Johanne: Gode boller! Vi undlod kardemomme, men stadig super gode faktisk! 🙂

Freja: Det var godt og høre! Jeg har lige fornyeligt lavet dem med blendet grønkål i, det var altså også super godt 🙂